Phenomenal Woman

6 maart 2023

Alles zit al in jou

A.s. woensdag is het Internationale Vrouwendag. Laat je inspireren door het prachtige gedicht van Maya Angelou; Phenomenal Woman. Je leest het aan het eind van deze blog.

Een gedicht vol empowerment and belief, over jouw innerlijke wijsheid en vrouwelijke essentie en dat jij voluit jouw ruimte mag innemen. Niet vanuit ‘je mannetje staan, maar vanuit jouw vrouwelijke presence. 

Want alles zit al jou, phenomenal woman 💃!  

 

Moeiteloos stralen, van binnenuit

Als je van binnen niet straalt, kost het veel energie en wilskracht om te stralen. Maar wanneer je in je eigen, fenomenale ‘vrouw zijn’ gaat staan, ben je als een fontein die overstroomt, een bron waaruit jouw levenskracht als vanzelf tot expressie komt, een zon die moeiteloos straalt. 

Dat is ook waar mijn coaching over gaat; over leven en werken vanuit jouw authentieke, prachtige zelf. Met alles wat jij in je hebt én wat je in de wereld wilt brengen.  

Ik leid je langs drie routes en deel enkele krachtige handvatten en oefeningen met je. Zodat jij moeiteloos straalt, van binnenuit, en je andere vrouwen inspireert hetzelfde te doen.

Want een stralende vrouw is prachtig en krachtig. Zij inspireert, zij deelt, geeft door en leidt de weg naar een nieuwe toekomst.  

Zo voedt en voel je die flow, in jouw lichaam, hart en hoofd. 

 

Langs lichaam, hart en geest (weer) in flow  

1.Creëer lichaamsbewustzijn en omarm haar signalen 

Als we de signalen van ons lichaam kunnen voelen en deze zonder oordeel onderzoeken, groeit het bewustzijn van wat het lichaam ons wil vertellen. Twee ingangen die je direct tot je beschikking hebt en kunt onderzoeken, zijn emotionele en fysieke signalen: 

 • Signalen vanuit de vier emotiegebieden, de vier b’s: bang, boos, bedroefd en blij. Die kunnen ook heel klein zijn en dan is het misschien lastiger om ze te voelen. Zoals een lichte irritatie of beetje spanning in een gesprek.  
 • Fysieke signalen, zoals spanning in je nek of andere spieren, je moe of futloos voelen, hoofdpijn of andere plekken in je lijf die gevoelig reageren, zoals je darmen. En ook positieve sensaties zoals kriebels in je buik of tinteling in je lijf. 

Wanneer je in het moment je gewaar wordt van de verschillende uitingen in je lichaam en je oor te luisteren legt naar wat deze signalen je willen zeggen, ben je in staat om goed voor jezelf te zorgen.

Je lichaam is een geweldige bron van informatie en het mooie is…..zij liegt nooit en wil het beste voor jou ;-). 

 

2. Luister naar je hart en wees lief voor jezelf 

Als vrouw hebben we geleerd onafhankelijk te zijn, zelfstandig, veel te kunnen en te kunnen dragen. In de veelheid van de rollen en verantwoordelijkheden die we hebben, zijn we al snel streng tegen onszelf. 

Misschien herken je het wel: “Ach, niet zeuren, komt goed.” “Kop op, gaat wel over. En door”, of andere zinnetjes die je tegen jezelf zegt of van anderen hoort.  

Hoe is dat voor jou?

Sta jij jezelf toe dat je mag voelen wat je voelt? Of de andere kant: kun je oké zijn met dat het soms even niet oké is en in die ruimte, in dat gevoel blijven?

Of wil je al gauw naar een oplossing, sus je je gevoel, spreek je jezelf toe, zodat het gevoel verdwijnt. Althans, zo lijkt het. We vergeten lief te zijn voor onszelf.

✨ Erken je gevoel!

Dat alleen lucht al op en geeft ontspanning. Hoe meer je er tegen vecht, hoe harder het aanblijft of later terugkomt. Als een bal die je onder water probeert te duwen.  

✨ Heb compassie met jezelf!

Wees niet hard voor jezelf, maar heb hart van jezelf. Het geheim is het inzetten van de drie A’s:

 • Aandacht – Oh, ik ben gestresst, ik voel me verdrietig of ieder ander gevoel.  
 • Acceptatie – Oké, geeft niet, kan gebeuren. Ik kan het in deze situatie nog niet. Met de nadruk op nog, zodat je tegen jezelf zegt dat je aan het groeien bent.  
 • Adaptatie – Ik centreer mezelf. Door vaak (en eventueel kort) hiermee te oefenen, groeit je vermogen om met je gevoelens, patronen e.d. in meer uitdagende situaties om te gaan.  

✨ Adaptatie door te centreren 

Een eenvoudige en tevens krachtige beoefening om hoofd, hart en buik in lijn te brengen en je lichaam te centreren, is via de HARK: 

 • Houding | Kom ontspannen rechtop zitten of staan.  
 • Ademhaling | Adem in en op langs je ruggengraat omhoog en uit en naar beneden langs de voorkant en ontspan. Herhaal het nog een keer en denk bij de volgende uitademing aan iets of iemand waar je vrolijk van wordt. Wellicht tover je een kleine glimlach op je gezicht. 
 • Ruimte | Word je bewust van de ruimte om je heen en verspreid de energie van je glimlach in heel de ruimte en naar alle kanten; links en rechts van je, voor en achter en ook boven en onder je. 
 • Kwaliteit | Stel jezelf de vraag: “Hoe zou het zijn met een beetje meer kracht, liefde, focus, lichtheid (of …..) kwaliteit in m’n lichaam op dit moment?” Wacht even, bedenk het niet, je lichaam geeft antwoord. Het dient een kwaliteit te zijn die een duidelijke gevoelscomponent voor jou hebben.  

Zo ga je met meer rust, focus en plezier verder met je dag!

Het zijn manieren om een kortere route te nemen naar een bepaalde staat van zijn.

Probeer het eens uit. Als je een tijd lang, een paar keer per week dit kort doet en daarbij een bepaalde kwaliteit uitnodigt, zul je merken dat het verandert.

Het is een zachte manier om grote veranderingen te bewerkstelligen.  

 

3. Laat je geest je adviseur zijn  

Je bent niet je gedachten, emoties of je lijf. 

 Je bent zoveel meer!  

En toch kunnen onze gedachten zo sterk zijn, dat we ze gaan geloven of ons ermee identificeren. Ons hoofdgenootje noemen we die.

Die innerlijke criticus, dat stemmetje van jezelf, je moeder, vader of leerkracht, die als het ware op plopt wanneer je er niet om vraagt ;-). 

Promoveer je hoofdgenootje tot adviseur! 

 • Geef je hoofdgenootje een naam. Daarmee bén jij niet jouw gedachten, maar is het iets of iemand anders. Dit voorkomt dat je denkt dat het waar is, omdat je nu weet dat jij het niet bent. En kun je de informatie die dat hoofdgenootje heeft, onderzoeken. 
 • Weet namelijk dat jouw hoofdgenootje er is om jou te beschermen. Als je dat weet, hoef je er niet tegen te vechten of oeverloze gesprekken mee te voeren. Dat geeft rust en misschien zelfs een gevoel van dankbaarheid. 
 • Promoveer haar/het vervolgens tot jouw adviseur! Daarmee mag ze je adviseren en kun je haar advies onderzoeken. Om vervolgens zelf te bepalen wat jíj waardevol vindt. Of je laat het advies voor wat het is, ook oké. 

Zo staat jouw hoofdgenootje niet meer aan het roer van je leven, maar jijzelf! 

 

Hoe is dit voor je? 

Een aantal journalvragen om je op weg te helpen:

 1. Wat ligt het meest ‘vooraan’ in jou? Hoofd, hart, lichaam? 
 2. Als je ergens over piekert, of je merkt dat het niet goed voelt of klopt maar weet niet wat, welk deel in jou is ‘in strijd’: je hoofd (verstand) met je hart (je gevoel), je buik (innerlijk weten) met je hoofd of je hart met je buik? 
 3. Waar zou jij rust en ruimte willen creëren zodat je hoofd, hart en buik congruent zijn? En wat is een eerste stap of besluit dat jou helpt om, als je (even) uit balans bent of voelt, terug te keren naar flow. 

Met deze krachtige handvatten en fijne oefeningen heb je toegang tot die verbluffende vrouw in jou!

Klik hier en laat me weten wat het jou brengt. Superleuk van je te horen! 

 

Je eigen essentie 

Wanneer je verbonden bent met je kern en je leeft vanuit je levensvisie, heb je een ijzersterk kompas om je volle potentie te ontsluiten en de meest stralende versie van jezelf te zijn.

 

Alles in jezelf omarmen, mag dat er zijn? Helder hebben wie je bent, als vrouw en als leider. Waar jouw schaduwzijde én jij in jouw volle briljante zelf, er beiden mogen zijn.

Dat is een zoektocht. Naar raakbaarheid en authentieke kracht.  Zodat je moeiteloos kunt stralen, ook in een dynamische werk- en/of leefomgeving. 

In mijn coaching ontdek of versterk jij wat je nodig hebt en ontsluit je wat van nature al in je zit, om als succesvolle vrouw in deze tijd blijvend en moeiteloos te stralen. 

Heb je behoefte om meer bewust en vanuit jouw essentie te leven en wil je dit ontwikkelen in jouw leiderschap? 

Kom in gesprek!  Dan verkennen we jouw verlangen en de uitdaging die je hierin ervaart. En krijg jij antwoord op je vragen. 

 

Inspiratie: Phenomenal woman

 

“Beautiful women wonder where my secret lies.  

I’m not cute or built to fit the size of a fashion model,    

but when I start telling them,  

they think I’m telling lies.  

 

I say:  

it is in the reach of my arms,   

the wingspan of my hips,     

the stride of my step,     

the curl of my lips.     

I am a woman, 

phenomenal.  

Phenomenal woman,     

that’s me.  

 

I walk into a room  

as cool as you want,     

and to a man,  

the guys stand or  

fall to their knees.     

Then they swarm around me,  

a hive of honeybees.    

 

I say:  

it is the fire in my eyes,     

and the flash of my teeth,     

the swing in my waist,     

and the joy in my feet.     

I am a woman,  

phenomenal.  

Phenomenal woman,  

that’s me.  

 

Men themselves have wondered     

what they see in me.  

They try so much  

but they can’t touch each other  

my inner mystery.  

If I try to show them,     

they say they still can’t see.     

 

I say:  

it’s in the arch of my back,     

the sun of my smile,  

the ride of my breasts,  

the grace of my style.  

I am a woman, 

phenomenal.  

Phenomenal woman,  

that’s me. 

 

Now you understand  

just why my head isn’t bowed.     

I don’t yell or jump around  

or really have to talk loudly.     

If you see me pass,  

it should make you proud.  

 

I say:  

it’s in the click of my heels,     

the bending of my hair,     

the palm of my hand,     

the need for my care.     

For I am a woman,  

phenomenal.  

Phenomenal woman,  

that’s me.” 

Maya Angelou 

 

Voel en voedt die phenomenal woman in jou! Geniet van de prille lente 🌸.

 

Alle blogs