Ruimte innemen

15 november 2022

Ken je dat? Je ruimte klein maken als je in een volle lift staat. Waar iedereen z’n adem inhoudt en armen strak langs je lijf, totdat de deuren opengaan?

Of dat je aandacht naar voren gaat, naar je collega met wie je een verhitte discussie hebt? Waar je de ruimte om je heen nauwelijks meer opmerkt.

Afgelopen week ervaarden een groep leiders en coaches onder meer hoe je ruimte kunt innemen, op een inclusieve manier. Tijdens de tweedaagse, internationaal geaccrediteerde #LeadershipEmbodiment, onder leiding van Anouk Brack verdiepten zij hun noble awesome shining self!

Als beoefenaar en trainer in spé vond ik het weer fascinerend te zien hoe ons lichaam reageert, ook onder druk, en hoe je steviger kunt staan in je leiderschap.

En hoe visueel ruimte innemen helpt; ruimte naast je, voor en achter je, boven en onder je. Dat gaat over je ruimte bewustzijn, in de wetenschap ook wel de ‘peri-personal space’ genoemd.

Door je meer bewust te worden van de ruimte om je heen en die visueel te vullen met je aandacht en aanwezigheid, je presence, gaat je perifere visie aan. Zo heb je ook emotioneel en mentaal makkelijker het grotere plaatje, jouw bijdrage, in beeld. Het geeft je letterlijk meer ruimte waardoor situaties ‘ontspannen’ en jij weer toegang hebt tot heel je vermogen.

Hoe fijn als je bijvoorbeeld in een lastig gesprek of vergadering zit, je de hele ruimte opneemt in jouw aandacht, op een inclusieve manier. En dat zo alles en iedereen welkom is, hoe ze ook op dat moment zijn. Het zorgt er ook voor dat je uitstraalt dat alles goed is; er is al verbinding.

De wijsheid van je lichaam in jouw leiderschap. Meer dan ooit een verademing in een wereld die veel van je vraagt.

Hoe neem jij ruimte in?

Wil je hier meer van weten, neem contact met me op.

Alle blogs